Polfamix A+Z |
Autor |
Wiadomość |
wanted
wanted
Województwo: pomorskie
Pomógł: 34 razy Wiek: 51 Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 1773 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
|
Wysłany: 2009-03-15, 10:25 Polfamix A+Z
|
|
|
Polfamix A+Z
PRZEZNACZENIE:
Polfamix A+Z przeznaczony jest do stosowania po rozpuszczeniu w wodzie do picia dla kur niosek stad reprodukcyjnych i towarowych jak również dla innych grup drobiu (indyki, kaczki, perliczki). Zestaw witamin zastosowany w produkcie poprawia efekty produkcyjne niosek reprodukcyjnych, towarowych przy żywieniu paszami gospodarskimi; gorszej jakości, niezbilansowanych pod względem zawartości składników pokarmowych przy wystąpieniu niedoborów witamin praktyczne zastosowanie w formie rozpuszczalnej, jak również w odchowie kur niosek w złych warunkach zoohigienicznych. Korzystne działanie preparatu Polfamix® A+Z z udziałem witaminy C zaznacza się w warunkach stresowych np. wysokich temperaturach otoczenia.
DAWKOWANIE:
Polfamix® A+Z po rozpuszczeniu w wodzie do picia zaleca się stosować
w następujących ilościach:
nioska reprodukcyjna - 4-5 g na 1 litr wody.
nioska towarowa - 2 g na 5 litrów wody.
indyki, kaczki, perliczki-1-3 g na 5 litrów wody. |
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
www.aviornis.com.pl
|
Ostatnio zmieniony przez mirek_60 2011-07-18, 21:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ptaśka
KURA DOMOWA
Województwo: wielkopolskie
|
Wysłany: 2010-01-30, 14:47
|
|
|
Witam, mam pytanko: czy ten preparat można stosować non stop, czy zaleca się jakieś przerwy?
Poza tym jak się ma to do jajek konsumpcyjnych, jak by nie było są to jednak witaminy syntetyczne. |
_________________ ptaśka |
|
|
|
|
Józek
Specjalista Administrator
Województwo: śląskie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 1010 Skąd: sląskie
|
Wysłany: 2010-01-30, 15:00
|
|
|
Jest to zależne jakim kurom się podaje i jak są żywione, jakimi paszami czy ziarnem, kury typowe nioski karmione ziarnem 2-3 razy w tygodniu do wody,z przerwą na czas pierzenia.
Jaja można bez problemu spożywać czy inkubować |
_________________ www.minizooherud.npx.pl |
|
|
|
|
ptaśka
KURA DOMOWA
Województwo: wielkopolskie
|
Wysłany: 2010-01-31, 09:05
|
|
|
Ja stawiam przede wszystkim na naturalną karmę: śruta zbożowa ( z owsa, jęczmienia, pszenżyta, pszenicy i kukurydzy), do tego raz na jakiś czas czerstwy chleb, makaron, resztki ze stołu, susz z drobnego siana ( jabłka i marchew zjadaja niechętnie), gotowane warzywa z rosołu, zwłaszcza por i cebula - uwielbiają. Mają dostęp do żwirku oraz całych ziaren zbóż, głównie pszenicy. Latem natomiast wolny wybieg, nieograniczony dostęp do łąk i pól oraz sadu ( jabłka, porzeczki, agrest, czarny bez, maliny itd. Teraz wprowadziłam po raz pierwszy polfamix a-z żeby uzupełnić ewentualne niedobory witamin. |
_________________ ptaśka |
|
|
|
|
mariuszmichala
Województwo: kujawsko-pomorskie Bydgoszcz
Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 39 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2010-02-01, 23:01
Nr Tel.: 604527080 |
|
|
Również go stosuję tylko że wiosną i latem kiedy jest dostęp do zielonek sporadycznie i w bardzo obniżonych dawkach a zimą częściej ale ze względu na to że staram się urozmaicać karmę podaję tylko połowę dawek 3 razy w tygodniu. |
|
|
|
|
mariuszjurczyk
mariusz
Województwo: mazowieckie
|
Wysłany: 2010-12-04, 17:25
|
|
|
witam , a z gorącą wodą? zimą podaję gorącą wodę by tak szybko nie zamarzała, czy ten preparat traci swoje właściwiści w gorącej ( nie gotującej) wodzie? |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
|
Iro_mak
Specjalista
Województwo: Polska
|
|
|
|
|
Kewals
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 2011-07-21, 09:54
|
|
|
Jak długo można przechowywać rozrobiony z wodą polfamix ? |
|
|
|
|
mirek_60
MODERATOR Mirosław Mazur
Województwo: podkarpackie
Pomógł: 10 razy Wiek: 64 Dołączył: 07 Gru 2007 Posty: 761 Skąd: Przecław
|
Wysłany: 2011-07-21, 17:44
Nr Tel.: 510876274 |
|
|
Kewals, A w jakim celu?Napisany jest sposób przyrządzania i podawania a nie przechowywania.Podajesz --kury wypijają--- przygotowujesz i podajesz nastepną dawkę.Trzeba tak robić by nie było potrzeby przechowywania roztworu. |
_________________ Mój temat w Spisie Hodowców.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=2092 |
|
|
|
|
Kewals
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 2011-07-21, 21:29
|
|
|
''indyki, kaczki, perliczki-1-3 g na 5 litrów wody'' to jest pół płaskiej łyżeczki od herbaty.Moje trzy kury i paw nie dadzą rady wypić 5l. wody na raz. |
|
|
|
|
mirek_60
MODERATOR Mirosław Mazur
Województwo: podkarpackie
Pomógł: 10 razy Wiek: 64 Dołączył: 07 Gru 2007 Posty: 761 Skąd: Przecław
|
Wysłany: 2011-07-21, 21:34
Nr Tel.: 510876274 |
|
|
Kewals, Przez cały dzień nie wypiją 5litrów?To może 2,5l wypiją?Odpowiednio zmniejsz proporcje i już.Picie powinno być świeże.A szczególnie podczas lata i tych wszystkich upałów.Spróbuj tak jak mówiłem.Mniej a świeże.Pozdrawiam. |
_________________ Mój temat w Spisie Hodowców.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=2092 |
|
|
|
|
|