Coś na zimę |
Autor |
Wiadomość |
Secza
Secza-Zielononóżkarz

Województwo: dolnośląskie
Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 749 Skąd: KLISZÓW
|
Wysłany: 2008-11-30, 12:00
Nr Tel.: 609091356 |
|
|
ale olejek czosnkowy nie ma w sobie alkoholu a alkohol dla ptaków nie jest wskazany |
|
|
 |
robi11

Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 2008-11-30, 13:03
|
|
|
Oj nie wskazany nie wskazany Ojciec robil wino i resztki wywalil kolo kurnika i kury to wydziubaly Kury sie tak opily ze chodzic nie mogly albo chodzily zygzaczkiem Smiechu bylo co nie miara,no ale na drugi dzien juz wytrzezwialy i wszystko bylo ok |
|
|
|
 |
Hodowca drobiu [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-11-30, 13:31
|
|
|
tak zgadzam się z Seczą:zwierzęta nie mogą przyjmować alkocholu! |
|
|
|
 |
wj1964

Województwo: śląskie
|
Wysłany: 2008-11-30, 23:16
|
|
|
Robi 11 czym innym jest podawanie "moszczu" jakimkolwiek zwierzętom, a nawet zjadanie przez ludzi owoców z przygotowywanych win czy nalewek grozi niezłym upojeniem, bo one mają taką zawartość alkoholu, że ho ho!
Czym innym jest podawanie kilkunastu kropli na odpowiednią ilość wody wyżej wymienionej nalewki czosnkowej, tam alkohol jest tylko nośnikiem substancji czynnych wypłukanych z czosnku.
Koledzy Secza i Hodowca drobiu powinni jednak czytać troszkę więcej i uważniej zanim zajmą swoje stanowisko.
W poście z 29.10.08 przepisałem tekst z książki "Czubatka Polska" autorstwa Stanisława Roszkowskiego, gdzie pisał on o "esencji" ze spirytusu i czosnku itd.
No to wyszło koledzy, że negujecie wiedzę i sposoby postępowania tego hodowcy. |
|
|
|
 |
stefan.sz

Województwo: lubuskie
|
Wysłany: 2009-02-08, 12:30
|
|
|
Witam wszystkich jestem tu nowy przeczytałem juz bardzo duzo postow bo wchodze pomału w ten temat a jestem na etapie koncowym budowy inkubatora .Zajzałem do karmienia i zainteresowała mnie sprawa czosnku a czy nie lepiej by było po prostu zmiazdrzyc czosnek dodac do karmy i będzie świezy i pewnie o większej wartości (jeżeli jestem w błedzie niech mnie ktos wyprostuje)
Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
ptaśka
KURA DOMOWA

Województwo: wielkopolskie
|
Wysłany: 2010-01-30, 15:03
|
|
|
A czy można podawać kurom owoce dzikiego wina ( winobluszcz trójklapowy). Wiem, że dzikie ptactwo się tym posila, ale w tym roku widocznie urządziły sobie gdzie indziej stołówkę. U mnie winobluszcz zajmuje całą ścianę, dawno opadły już liście i odsłoniły masę drobnych niebieskich owoców. Co o tym myślicie. |
_________________ ptaśka |
|
|
|
 |
dosia
dosia

Województwo: slaskie
|
Wysłany: 2011-06-25, 21:22
|
|
|
Czasami zostawiam na zimę dla kur dynie, czy kilka cukinii. Nie wiem czy mają te warzywa jakąś wartość odżywczą dla drobiu, ale na pewno dostarczają kurkom zajecie na długie zimowe wieczory ... |
_________________ dosia |
|
|
|
 |
|